Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите прие увеличаване на лимита на дълга на федералното правителство на САЩ

С 221 "за“ и 201 "против“ Камарата на представителите в американския Конгрес прие увеличаване на лимита на дълга на федералното правителство без допълнителни условия и предотврати дългова криза в следващите 13 месеца. Гласуването демонстрира промяна в политиката на републиканците, които доскоро настояваха вдигането на лимита на дълга да бъде обвързано с бюджетни съкращения.

28 републиканци се присъединиха към всички демократи, без двама, и подкрепиха предложението на Белия дом. Стъпката позволява на федералното правителство да заема пари до март следващата година, за да може да изплати задълженията си към социалното осигуряване, заема на правителството и заплатите на федералните служители. Така следващото дебатиране на подобно предложение ще се извършва от новия Конгрес, който ще бъде избран през ноември.

Приемането на проекта премина без настоятелни искания за отстъпки от плана на Барак Обама. В миналото консерваторите използваха надвисналите крайни срокове за финансиране на държавата като възможност да принудят демократите да извършат промени. Подобен процес на преговори затвори администрацията на САЩ преди четири месеца, но сега контролираната от републиканците Камара на представителите, начело с един от основните критици на Обама Джон Бейнър, гласува увеличаване на лимита на дълга без поставяне на условия. Бейнър посочи, че дългът на страната е отговорност на Обама и призова съпартийците си да оставят демократите да дадат на президента това, което иска.

Преди решението окончателно да влезе в сила, то трябва да се гласува и от доминирания от демократите Сенат.

Очакванията са това да стане до края на седмицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44