Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октай Енимехмедов не е искал да убие Доган, а само да го унижи публично

Октай Енимехмедов
Снимка: БГНЕС

Нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, не е искал да го убие, а само да го унижи публично. Това заявиха под клетва бившият директор на Института по психология Неделчо Стойчев и заместникът му Росен Йорданов.

За втори път по делото беше разпитан и разследваният за пране на пари бивш заместник-председател на парламента Христо Бисеров.

Йорданов и Стойчев бяха първите, пред които Енимехмедов разказа, буквално минути след неуспешния опит да простреля Доган, защо го е направил и как. Според двамата висши държавни психолози той е интелигентен мъж, политически ангажиран и с ясни цели.

Разочарован от Доган, чиято политическа дейност следял, той планирал стрелбата, за да покаже пред очите на всички, че той не е недосегаем, казаха още те.

Йорданов заяви, че Енимехмедов е искал да унижи ДПС лидера, разчитайки, че от изстрела той ще се изплаши и ще се изпусне: 

Изключително разочарован от политиката на ДПС, видял е изключително лицемерното поведение на  Ахед Доган, който в залата говори едно, после едва ли нарича хората гяури в неформалната част. Когато го попитахме той на кого служи, той каза: "вие да не си мислите, че служа на Турция, аз служа на Русия". Той беше с ясното убеждение, че Ахмед Доган е проводник на руските интереси в България и това е вредно за нашата държава. От газов пистолет, когато произведеш звук от такова разстояние, много често в такива ситуации хората реагират импулсивно, стават инконтинентни и се изпускат. Той се е надявал Ахмед Доган да се уплаши, да бъде унизен пред всички и да се изпусне.

Именно беседата на двамата психолози доведе и до разплитане на престъплението. Това стана ясно и по време на разпита им в съда, където те бяха поискани от защитата на Октай Енимехмедов и стана ясно, че не са били разпитани по време на досъдебното производство. 

Росен Йорданов се изненада, че съдът не се поинтересува от полиграфското изследване на Октай, което показало, че той е действал сам и необвързано. Макар и да не приема крайната форма на гражданска позиция на Октай Енимехмедов, Росен Йорданов беше категоричен, че той не е убиец и че трябва да бъде чута и тази част от истината преди съдът да вземе окончателното си решение. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44