Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня: "Децата са като бял лист, на който пишеш това, за което знаеш, че е правилно и добро"

Понеделник е. За женски работи ще си говорим днес в "Калейдоскоп"- темата е социалната услуга, наречена приемна грижа. Това е наименованието по определение. А по мерките на делника- какво означава едно самотно дете да стане част от семейството ти? Е, кажете сега как се слага етикет на това?! И може ли отглеждането и възпитанието на дете да бъде само женска, само мъжка или само работа на държавата?! ... Наш събеседник е една зряла жена- спокойна и ведра, която носи голямо и добро сърце- достатъчно, за да убеди с малко думи своя съпруг и своите пораснали деца, че всички те могат да бъдат семейство за едно малко самотно момиченце. С Таня започваме разговор докато чакаме началото на осмомартенското тържество в детската градина, в която детето учи от есента. С първия въпрос обаче се връщаме 6-7 месеца назад във времето, когато Таня и нейният съпруг стават приемно семейство и с много внимание и обич подготвят детска стая- с гардероб, бюро, компютър, телевизор, кът за игра. Те са едни от първите, които материализират у нас идеята за т.н. приемна грижа. Захванали са се с нещо безкрайно познато- защото отново ще отглеждат дете в дома си, но и нещо напълно непознато за български условия- нов вид социална услуга... И като хора, които първи трябва да създават от теорията практика, вземат "от движение" решения, които им се струват най-подходящи. Те не само имат големи деца. Те имат и внуци. Затова решават за детето тя да е баба Таня.

"Нашата приемна внучка донесе много радост в дома ни"- обяснява с усмивка Таня. И макар сърцето ми да се свива, не мога да не я попитам какво ще стане, ако утре родителите, изоставили детето си, все пак си подредят живота и се окаже, че могат и искат да се грижат за дъщеря си?

"Ние вече много обичаме приемната си внучка. Тя е част от нашето семейство. Така, както нашите деца излязоха от дома ни, за да станат студенти, така бихме искали един ден и нея да я изпратим да учи... Но ако трябва да си тръгне по-рано... Важно е доброто за детето. Ние сме готови и за това. Каквото и да се случи, тя вече е част от нашето семейство и в дома ни винаги ще бъде добре дошла"- казва Таня. И добавя:

"Децата са като бял лист, на който да пишеш това, което знаеш, че е правилно и добро."

Познавам тази спокойна и светла жена от години и не съм изненадана, че приемната й внучка на осмомартенския празник сияе в уникално елегантно костюмче- една красива и усмихната малка дама. Момиченцето е в дома на приемното семейство само от средата на лятото, а вече припознавам в поведението му, в интонациите и маниерите му лекото сърце и меките жестове на Таня. Зная, че това не е случайно- много преди да хване малката ръка на 5 годишната си приемна внучка, за да я заведе в новия й дом, Таня първо е подготвила сърцето си да бъде щедро на обич, на търпение, на прошка. И като всеки родител- тя е готова да се грижи всеотдайно за малкото момиченце дотогава, докато то има потребност от тези грижи. И да го пусне да продължи пътя си по най-добрия за него начин- както прави всеки родител за своето дете... Сигурно и край всеки от вас, уважаеми слушатели, живеят такива хора- с топла усмивка и големи сърца. Огледайте се! И когато ви е трудно да продължите напред, когато сте изправени пред тежки решения, поседнете в кварталната градинка и ги намерете- ако отворите душата си, непременно ще ги разпознаете!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55