Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от "Пиринска мура" блокираха за час пътя Разлог - Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

Работници от завод “Пиринска мура” в Банско блокираха за един час по обяд главния път Разлог - гр. Гоце Делчев. Напрежението в завода ескалира заради неизплатени заплати от септември миналата година. 

Провали се и срещата с управителите на дружеството, синдикатите и кмета на общината Георги Икономов.

Преди да получат разрешението за блокада на пътя, работниците присъстваха на общинската сесия в Банско и изложиха пред съветниците своите проблеми и съмнения за умишлен фалит на частното дружество по подобие на завода в Троян, чийто собственик е американският предприемач Александър Грос

Всяка седмица се изнасят по четири тира продукция, парите остават в Америка, а ние гладуваме! Ето какво още казаха хората:

Той не ми е платил пет заплати и ме увещава, че това е платен престой, който ще ми го платят. След един месец тук ще бъде празно. Да се криминализира неплащането на работни заплати! Когато работникът знае, че работната му заплата е гарантирана не само от Кодекса, а че работодателя му ще влезе в затвора, ако не му плати, тогава, уверявам ви, и отношението ще бъде друго.

При повторната проверка днес Областната инспекция по труда констатира неизпълнение на предписанията към ръководството на дружеството, което на 7 февруари е приело схемата за изплащане на дължимите възнаграждения. Днес хората трябваше да получат заплатите си за септември, а до 21 февруари - тези за октомври. 

На срещата, инициирана от кмета на  общината, управителите на завода така и не дойдоха. Георги Икономов обеща съдействие на работниците за завеждане на искове в съда срещу собственика на предприятието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44