Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за Европарламента

Снимка: БГНЕС


Ново социологическо проучване показва, че БСП и ГЕРБ ще бъдат в оспорвана надпревара за изборите за Европейския парламент. Подкрепата за БСП е около 19 процента, а за ГЕРБ - близо 18 на сто, сочат данните на "Галъп". 

Според проучването "България без цензура" на Николай Бареков в коалиция с ВМРО получават същата подкрепа, както движението АБВ на Георги Първанов - около 6 на сто за евроизборите. Заявката на АБВ поставя БСП във видимо по трудна ситуация, макар да отнема сравнително малка част от подкрепата на БСП. 

Политологът Първан Симеонов обясни:

Самата подкрепа за АБВ, може би само половината от нея е за сметка на БСП. Останалата част от нея е за сметка на хора, които не са гласували на предишните избори, за хора, които не са гласували за ГЕРБ на предишните избори и една по малка част за хора, които са гласували за други по-малки партии.

Няма съществена промяна в оценките за основни институции. Те остават на сравнително ниски нива. 14 на сто заявяват доверие в парламента. 

Политологът Димитър Ганев от агенция "Галъп интернешънъл" уточни:

За правителството доверието е около 26 процента, а към президента доверието този месец изглежда по-скоро като 30 процента. Близо една пета от респондентите декларират готовност да участват в протеста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44