Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Силистра иска 200 хиляди лева допълнително за зимна поддръжка

Снимка: БГНЕС

Кметът на Силистра Юлиян Найденов е поискал от държавата 200 хиляди лева допълнителна субсидия за справяне с тежката зимна обстановка.

С бюджета за тази година на Община Силистра е определена държавна субсидия за зимно поддържане в размер на 66 400 лева. Предвид традиционно тежките зимни условия в района, сумата е в пъти по-малка от реално необходимите средства, обяви кметът Найденов: 

Градове, които са в Южна България, или градове, които са по морето, имат много по-голямо финансиране от това, което е при нас. Количеството снеговалеж, което беше, е най-голямото в цяла България. Нито в планините, нито в която и да е друга част на страната не е имало такова количество сняг и това наистина затрудни всички.

За несправяне със задълженията в първите дни от тежката зимна обстановка в края на януари, фирма "Синева", с която общината има договор за зимно поддържане, е глобена с 5400 лева. Кметът обаче смята да отиде и по-далеч: 

Тази точка от договора, която имаме с фирмата "Синева" за снегопочистване, да отпадне. Сега ние сме сигурни, че фирма "Синева" на този етап не може да се справя със снегопочистването в нашия град с техниката, която разполага. Това ще бъде моето предложение.

За справяне с тежката зимна обстановка само в селата на общината досега са похарчени над 72 хиляди лева. Финансовите разчети за разходите в град Силистра все още не са готови.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44