Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарите и винопроизводителите честват днес Деня на лозаря

Снимка: Радио Видин

В края на 19-и век в Плевен се открива първото у нас Земеделско училище и се създава първата винарска изба в страната. Единственият у нас Институт по лозарство и винарство е на повече от 110 години и в него се съхранява най-богатият на Балканите генофонд с близо 2000 сорта български лози. На Празника на лозаря в Плевен гост днес ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

Празникът за първи път ще отбележат заедно днешните специалисти от единствения у нас Институт по лозарство и винарство и бъдещите лозари и винопроизводители от специализираната професионална гимназия. Гордостта на научните работници през последните години са създадените нови сортове и утвърдените вече технологии за утойчивост на ниски температури на лозята и предпазването им от болести. За своята 125-ата годишнина Училището по лозарство и винарство е подготвило повече от 12 000 кадри. За директорката на училището Бисерка Илиева от голямо значение е добрата база:

Учебната изба е единствена в България. Произвеждаме в нея вино. Фактически практическата работа на учениците се осигурява главно чрез избата.

Президентът Росен Плевнелиев ще разгледа експерименталната база на Института по лозарство и винарство и ще разговаря с неговия директор. По-късно ще се включи в училищния ритуал по избор на цар на лозята и зарязване на лозовите масиви. В програмата на държавния глава е предвидена среща с кмета на Плевен и неговия екип. 

С тържествен ритуал по зарязване на лозите в село Кръшно щe започне Денят на лозарите и винарите в Търговищка област. В региона са засадени около десет хиляди декара лозя от висококачествени винени сортове.

Според агроспециалистите лозовите масиви се намират в отлично състояние и няма причини за тревоги по отношение на измръзването. Падналият сняг и бавното му топене, заедно с подходящите агротехнически мероприятия, ще допринесат за получаването на една очаквано добра реколта. По данни на областната дирекция „Земеделие“ средният добив от декар през миналата година е бил 638 килограма грозде с високо качество.

По-голямата част от масивите са на Лозаро-винарския комплекс, около 7 хиляди и двеста декара, които бяха засадени по програма САПАРД. Останалите лозови масиви са собственост на земеделски кооперации и дребни производители.

През последните няколко години нови лозя в Търговищка област не се засаждат, а от статистиката отпаднаха около три хиляди декара, които са стари и не дават достатъчно количество грозде.

За втора поредна година в деня на Трифон Зарезан в етнографския комплекс във Враца ще се проведе общоградски конкурс за вино и мезе, собствено производство. Жури от познавачи ще оценява мезетата и вината домашно произвоство. За най-добрите са предвидени награди, а за другите похвала, която за всеки производител е въпрос на чест. Веселата част на празника включва изпълнения на хумористи, състави за народни танци и самодейци, които ще покажат ритуала по зарязване на лоза. За зарезанските традиции разказва 85-годишната Цеца Станкова:

Заставаме при главините, почваме да зарезваме лозето. Събираме пръчките. Останалите правят венче. Поливаме главините с вино, да бъде много плодородна. Тази година има грозде, догодина още повече да има. Най-важното за този ден е да има боб с пастърма и пълнена кокошка, туршии, вина, ракии, веселии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44