Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греков: От март ще се приемат заявления за подпомагане на лозаро-винарския сектор

| обновено на 14.02.14 в 15:43
Снимка: Катя Чорова

От следващия месец започва приемането на заявления за новата национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, обяви в Сухиндол министърът на земеделието Димитър Греков. Той поясни, че по тази програма до 2018-а година са предвидени над 260 милиона лева:

В България в момента има засадени около 809 хиляди декара лозя. Само през последната година са се засадили 60 хиляди декара. Има закупени права за около 6 хиляди декара. Облекчихме условията. Могат да се закупят права за нови лозя само за 1 лев и половина за декар лозе. Така че тези 260 милиона, когато ще стартира програмата през март, ще даде възможност и на такива райони, какъвто е Сухиндолският, да започнат отново да възобновят тези стари насаждения. Програмата ще има 4 мерки, които ще бъдат за конверсия, за инвестиции, за реклама, което е много важно. Знаете, че на нас ни е необходима една агресивна реклама, която трябва да направим за нашите вина. През последната година - 2013-а, е изнесено два пъти повече от 2012-а година. През 2012-а сме изнесли 60 милиона литра вино, а само през 2013-а  - 137 милиона, но въпреки това се нуждаем от реклама. Затова и в тази програма сме отделили средства за реклама, която държавата ще направи, така че нашите фирми да могат да реализират своята продукция. В програмата и в следващата програма за развитието на селските райони сме отделили и особено място на малките винарни, т. е. на бутиковите. По този начин ще се даде по-голяма възможност за заетост и такива райони, които са типично винарски, да могат да се развиват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44