Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия започна консултации за съставяне на ново правителство

Джорджо Наполитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Джорджо Наполитано започна консултации с представителите на политическите партии в парламента за създаване на ново правителство след оставката на премиера – демократ Енрико Лета. Неговият наследник на поста е председателят на партията на демократите Матео Ренци. Целта е да се запази приемствеността в мандата на партията, спечелила изборите преди година, до 2018-та година и осигуряване на политичиска стабилност дотогава.

Партията “Левица, екология, свобода”, заяви на срещата си с президента Джорджо Наполитано, че ще бъде в опозиция на правителството на Ренци. В консултациите отказват да участват движението “Пет Звезди” и партията “Северна лига”. Те не одобряват решението на Наполитано оставката на Енрико Лета да не се обсъжда в парламента. За тях това не е демократично, както и за Силвио Берлускони. Той също не е съгласен с начина, по който се назначават премиери от времето на Марио Монти до сега, но предпочита да разговаря с Джорджо Наполитано в качеството си на лидер на своята  партия “Форца Италия”.

Последни с президента ще се срещнат представителите на демократите, но без участието на председателя на партията Матео Ренци. Късно тази вечер или утре той ще бъде повикан в палата Куиринал, където Джорджо Наполитано ще му възложи да състави правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44