Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната мрежа на родителите представи идеи за реформа чрез свободно развитие на образованието

студенти висше образование университет
Снимка: Уикипедия

Националната мрежа на родителите представи в НДК идеите си за образователна реформа у нас на Първата национална среща за Свободно развитие на образованието. В основата на образователната реформа граждански групи и експерти виждат привеждането на образованието у нас в съответствие с Конституцията. Явор Ганчев от "Национална мрежа на родителите":

В член 23 пише, че образованието, науката и изкуството се развиват свободно и държавата ги подкрепя. Конституцията никъде не възлага на държавата функции в образованието, освен да осигурява достъп до образование в определени образователни степени.

В България имаме домашно образование, родителски кооперативи и съвсем наскоро ще се открие нов софтуерен университет, който подготвя софтуерни специалисти, който е изцяло частна инициатива, която предлага професионална квалификация с ниво:“висше образование“ извън образователната система. Той дава работа в ръцете на хората.

В момента експертите не се харесват липсата на свобода за хората да следват собствените си образователни нужди. Идеята за демократично училище Явор Ганчев описа така:

Демократичното образование, със своя пионер и основател на многобройни училища по целия свят Яков Хехт, дава работеща формула на това, как може едно училище да се самоорганизира и да определя абсолютно всеки аспект на образованието на децата самостоятелно, без държавна програма, без образователен минимум.

Десетки родители бяха дошли, за да разберат що е то самоуправление в образованието:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44