Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседанието на НС беше прекратено заради смъртта на Димчо Михалевски

| обновено на 18.02.14 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента беше прекратено след съобщението за внезапната смърт на депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски.

Отиде си един млад човек, който всички народни представители познаваха с добро, познаваха с неустоимата му сила да отстоява политическите си идеи, да влиза подготвен в политически битки, да ги печели и да се отдава на обществото. Вярващ в бъдещето на България, съобщи пред народните представители председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Все още не е ясно кога парламентът ще обсъжда предложените от политическите сили декларации. Депутатите трябваше да дискутират текстове на "Атака" и ГЕРБ, както и варианта на Михаил Миков за толерантност. ДПС вече оповестиха, че подкрепят инициативата на председателя на парламента.

Очакваше се дуел с декларации в пленарната зала. Обсъждането и гласуването на декларацията на "Атака" беше предложено като компромисно решение. Вчера депутатите на Волен Сидеров напуснаха залата, след като им беше отказано в извънредната програма да бъде включена точката. Тогава от председателството обясниха, че при извънредни заседания не се допускат промени в дневния ред. Днес обаче точката за декларацията беще допусната, след като стана ясно, че и председателят на парламента Михаил Миков ще предложи свой вариант.

Пред "Хоризонт" Миков обясни, че с декларацията ще се търси сваляне на напрежението между политическите партии, ще се призовава и за отговорност на партиите в деня преди годишнината от обесването на Васил Левски. Текстът на декларацията още не е ясен.

Декларациите на ГЕРБ и "Атака" са сходни. И двете партии искат осъждане на "езика на омразата, екстремизма и антибългарската реторика". Но докато "Атака" искат само осъждане на изказването на депутата от ДПС, ГЕРБ предлагат парламентът да се произнесе и срещу нагнетяването на етническата нетърпимост и използването на етническия мир за разменна монета в политическите спорове. 

Очаква се декларациите да бъдат обсъдени на следващото парламентарно заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44