Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци започна консултации с партиите за съставяне на кабинет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Демократическата партия Матео Ренци, натоварен от президента на Италия Джорджо Наполитано да състави новото правителство на страната, започна консултации с политическите представители в парламента. Разговорите му са предвидени в два поредни дни. До края на седмицата той трябва да обяви своя кабинет и да получи одобрението на парламента.

Ренци се срещна с част от представителите на по-малките парламентарни групи, според които е необходимо сплотено мнозинство за приемане на различните реформи. Отцепилите се от Берлускони “Братя на Италия”, недоволни, че изборът на премиер не е в резултат на политически избори, избраха ролята на “отговорна опозиция”.

Най-трудни ще бъдат консултациите на Матео Ренци с другата партия, отцепила се от Силвио Берлускони - “Нова дясноцентристка партия” с лидер Анджелино Алфано - вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на подалия оставка Енрико Лета. Сложно ще бъде и при срещата със Силвио Берлускони, тъй като и неговата партия “Форца Италия” има свое виждане за политиката на страната. Тя ще е от голямо значение във връзка с управлението на Европейския съюз от Италия през второто шестмесечие на годината, както и за намиране на общ език за растеж.

В тази връзка е много важно кабинетът да бъде гаранция не само за Италия, но и за Европа, категоричен е председателят на Европарламента Мартин Шулц, според когото Ренци има шанс да даде нов подем на Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44