Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

През май Здравната каса ще остане без резерва си за непредвидени разходи от 279 млн. лева, както и без другите два "буфера": излишъка от 80 млн. лева и надсъбраните здравни вноски. Това прогнозира пред Труд представителят на пациентите в надзора на Касата Иван Димитров. От НЗОК коментират, че нямат притеснения, а и след юни може да се иска актуализация на бюджета.

След повече от двегодишно обсъждане на образователни модели, стратегии и закони и изпълнение на проекти за десетки милиони от държавния и европейския бюджет, реформата в средното образование е пред спиране. Такава заявка направи министър Анелия Клисарова, изправена пред протести от родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията, посочва Сега.

За първи път университет у нас ще записва студенти с резултати от международни изпити като TOEFL и IELTS. Засега системата ще действа само в Стопанския факултет на Софийския университет. От Алма матер се надяват по този начин да привлекат младежи, които се колебаят дали да кандидатстват в България, или в чужбина, съобщава Преса.

Учениците да се явяват на национален изпит по информатика след завършване на осми клас. Идеята е препитването да оцени дигиталната компетентност на тийнейджърите. Това предвижда стратегия за прилагането на информационните технологии в образованието за 2014-2020 г. В документа пише още, че на учениците в профилирани и професионални гимназии ще се издават и сертификати за IT уменията, отбелязва Монитор.

Тайни агенти по храните ще обикалят щандовете по магазините. Те ще се правят на обикновени клиенти и докато се преструват, че пазаруват, всъщност ще следят за нарушения в магазините. Инспекторите под прикритие ще внимават и дали техните колеги "в униформи" си вършат съвестно работата, пише Стандарт.

Нотариусите предлагат договорите за продажба на дялове от дружества и за прехвърляне да се вписват в създадена и поддържана от тях информационна система. Целта е да се сложи край на зачестилите кражби на фирми, посочва 24 Часа.

Малки и средни български компании ще могат да кандидатстват за финансиране на иновации директно от Брюксел. Това ще стане по програма "Хоризонт 2020", която е с бюджет 79 млрд евро. Парите се разпределят на конкурсен принцип в конкуренция между всички кандидати от Европейския съюз и асоциираните държави, информира Капитал Дейли.

Служителка на службата за Оперативни технически операции е арестувана, защото е подавала на външни лица информация за това дали спрямо тях се прилагат специални разузнавателни средства. На Антоанета Първанова е повдигнато обвинение за изнасяне на държавна тайна, пише Дума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44