Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя подготовка на ЕС за санкции срещу отговорните за насилието в Украйна

Снимка: БГНЕС

България подкрепя незабавната подготовка на Европейския съюз за санкции срещу отговорните лица за насилието в Украйна, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той отказа да се ангажира с мнение дали да се санкционират членове на украинското правителство:

Това, което е абсолютно сигурно, е, че ръководителите на съответните ведомства по гарантирането на обществения ред, ако мога така да се изразя, ще влязат в този списък, но въпрос на преценка е дали сега, още утре трябва да бъдат наложени санкции и на политически лидери по този въпрос.

Вигенин предложи законови промени, с които да се намали наполовина квотата за външни лица, които да бъдат назначавани за посланици и генерални консули. Проектът предлага политическите назначения да паднат от 20 на 10% от общия брой на дипломатическите ръководители зад граница. От Закона за дипломатическата служба формално отпадат и лустрационните текстове за дипломати с досиета от бившата Държавна сигурност, които бяха отменени от Конституционния съд. 

Една част са свързани с онези изменения от 2011-а, които засягат тъй наречените хора с картончета. Просто тези текстове ги вадим от Закона, но там просто се отменя съответният член формално, за да не стои като петно в самия закон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44