Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС се събират следобед, за да обсъдят обстановката в Украйна

Външните министри на страните от Европейския съюз следобед се събират на извънреден съвет в Брюксел – очаква се въпреки обявеното примирие, те да обсъдят санкции срещу властите в Украйна. Забрана за издаване на визи за Евросъюза и замразяване на активите в европейски банки са най-обсъжданите варианти. Те, според предварителните прогнози, трябва да обхващат управляващите в Украйна и ръководителите на силовите структури, отговорни за кръвопролитията. Списък с имена засега няма, поставя се обаче въпросът дали в него не трябва да бъдат включени и радикални организатори на протестите, отговорни за убитите и ранени представители на реда.

Забрана за износ към Украйна на оръжия и специални средства, които може да се използват за репресии над демонстранти, са други възможни опции. Теоретично европейските санкции могат да бъдат одобрени днес и да влязат в сила още утре. За целта ще е нужно единодушно решение на всичките 28-те страни-членки. Засега е ясно, че най-твърди привърженици на налагането на санкции веднага са Франция, Германия и Полша. Техните първи дипломати Лоран Фабиус, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски би трябвало да пристигнат на спешния съвет в Брюксел директно от Киев с последна информация за обстановката и политическите нагласи там. Късно снощи европейски представител съобщи, че се очертава консенсус за санкции, като сред колебаещите се страни неофициално се споменават Гърция, Кипър, Румъния и България. Официалната позиция на страната ни към момента е "за” незабавна подготовка на санкции.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44