Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутат алармира за опитите за политически контрол над Сметната палата

Ингеборг Гресле
Снимка: eppgroup.eu

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, алармира за опитите за налагане на пълен политически контрол над българската Сметна палата от страна на сегашния кабинет.

Гресле посочва като причина за тази констатация разглеждането на първо четене в Народното събрание на закона за реорганизацията на българската Сметна палата:

Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017-а година. Да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответният професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация.

Германският евродепутат посочва, че България е държава, в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като непрозрачни и са белязани от силни икономически интереси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44