Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители: България не възстановява дори част от лечението на деца с диабет

Снимка: БГНЕС

Родители на болни от диабет деца ще сигнализират европейски институции, че България е единствената страна в съюза, която не възстановява дори част от лечението им. За голяма част от родителите е невъзможно да осигурят инсулинови помпи и консумативи. За този проблеми родителите са се обърнали за помощ към Фонда за лечение на деца и Здравната каса, но са се сблъскали с административни пречки, каза доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология:

Ние имаме едно прехвърляне на писма от различните институции. Стартирането на лечението с инсулинови помпи в България много закъсня, тоест ние ще оставим решението да вземат родители, дали имат възможност да купят и да поддържат това лечение. Процентът на децата, които евентуално биха се възползвали, аз лично смятам, че на този етап първоначално е повече от 20 процента, защото смятам, че в този процент влизат най-уязвимата част от децата с тип 1 диабет - това са най малките деца, на които им предстои цял живот да бъдат с тип 1 диабет. Времето, в което ще могат да се изявят усложненията са през целия им живот. Затова ние трябва да започнем от тези най малки деца, от шест години, защото за тях усложнението е много по-сериозен.

В отговор от Здравната каса казват, че те осигуряват равен достъп до лечение на всички здравноосигурени граждани и заплащането на инсулиновите помпи и консумативи само за деца е дискриминационно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44