Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова до подкрепи веднага санкции срещу Украйна

Снимка: БГНЕС

България е готова да подкрепи решение за санкции срещу управляващите в Украйна още днес, заяви министър Кристиан Вигенин в Брюксел, където започна извънредният съвет на външните министри от ЕС.

България ще даде подкрепата си за визови забрани и за замразяване на активи и за прекратяване на износа на екипировка и технически средства, които могат да се използват срещу демонстрантите. Това обяви българският дипломат номер едно, след като вече два дни името на страната ни се споменава сред колебаещите се дали трябва да има санкции. Кристиян Вигенин очаква днес да бъде взето политическо решение за тях, а впоследствие да бъдат уточнени засегнатите лица:

Ние днес няма да работим с конкретни списъци и имена. Ако вземем такова решение, както се очертава, то ще бъде общо. Предстои на тази база, на база на политическото решение на Съвета, да бъде създадена правната рамка и впоследствие да се уточнят и имената на хората, които ще влизат в тези списъци.  

Запитан дали смята, че трябва да има европейски мерки и към радикалните представители на опозицията, които също носят отговорност за насилието, Вигенин заяви: 

Факт е, разбира се, че има такива радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии, които внасят изключително напрежение също в страната и конкретно в Киев, но трябва да сме наясно, че независимо от този факт, основната отговорност за това, което се случва в Украйна, е на управляващите. 

И Кристиан Вигенин, както и повечето му колеги, заяви, че решенията ще зависят най-вече от информацията, която ще дадат от Киев външните министри на Полша, Германия и Франция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44