Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин изпраща в Киев посредник за преговорите с украинската опозиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще изпрати  в Киев омбудсмана Владимир Лукин в качеството на посредник по време на преговорите на властите с опозицията. Това става по молба на президента на Украйна Виктор Янукович.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков съобщи, че президентите на Русия и Украйна са провели телефонен разговор по инициатива на Янукович. Украинският държавен глава е предложил на президента на Русия да изпрати руски представител за участие в преговорния процес. Путин е взел решение да натовари с тази мисия своя специален представител по въпросите на човешките права Владимир Лукин. 

Както е известно, Лукин има много богат опит като дипломат и значителен авторитет сред правозащитниците, а също така е бивш лидер на опозиционната партия "Яблоко", посочи Дмитрий Песков. 

Засега не са ясни пълномощията на Владимир Лукин, както и неговият статут, тъй като на 18-и февруари формално изтече срокът на неговото назначение на поста омбудсман по човешките права. 

Заради телефонно обаждане на Владимир Путин Виктор Янукович е прекъснал своя разговор в Киев с министрите на външните работи на Полша, Франция и Германия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44