Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС реши да наложи целенасочени санкции на виновните за насилието в Украйна

Външните министри на страните от Евросъюза приеха принципно решение за целенасочени санкции срещу отговорните за нарушаването на човешките права, насилието и употребата на прекомерна сила в Украйна. Те ще включват визови забрани, както и замразяване на сметки и активи в европейски банки. На този етап няма списък на засегнатите – той, както и точният обхват на мерките, ще бъде уточняван от работни групи в зависимост от развитието на събитията в Украйна. Европейският съюз ще забрани и износа към страната на спецална екипировка и технически средства, които могат да се използват за вътрешни репресии.

Конкретните действия ще зависят до голяма степен от преговорите, които водят и в момента в Киев външните министри на Франция, Германия и Полша, стана ясно от думите на върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Ние призоваваме всички заинтересовани страни да се ангажират със съдържателен диалог на широка основа за успокояване на напрежението и намиране на политическо решение. Основната отговорност то да стане възможно е на украинския президент. Знаем елементите на това решение: ново правителство, конституционна реформа и условия за демократични избори, заяви Катрин Аштън след извънредния съвет на външните министри. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44