Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик започна реконструкция на жп отсечка

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик бе даден старт на реконструкцията на железопътната отсечка Септември-Пазарджик. Това е първата позиция на проекта "Модернизация на железопътния участък Септември-Пловдив“, като част от трансевропейската железопътна мрежа.

Стойността на обекта е 75 милиона лева, като строителните работи ще обхванат 35 км разгъната дължина. Проектът предвижда изграждането на нови коловози, пешеходни подлези с асансьори и нов железопътен надлез в Ковачево. Предвиждат се още нови перони в отсечката и щумозащитни огради. Ремонтирането трасе ще позволява скорости до 160 км в час. Идеята е да развиваме  железопътния транспорт като основен вид транспорт в България, каза след церемонията по "първа копка“ заместник-министърът на транспорта Петър Киров:

Осигурихме средствата, които са необходими за подготовка на железопътните проекти за следващия програмен период. Тази седмица е факт вече и решение на Министерския съвет, с което на Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще бъде предоставен необходимият радиочестотен спектър. Това са все последователни стъпки, насочени към развитието на железопътния транспорт, като един стратегически приоритет за България.

Предстои и модернизация на пътническите и товарните влакове. За този година са предвидени 30 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44