Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП "Околна среда" ще предостави средства за поддържане на националните резервати "Сребърна" и "Бели Лом"

Снимка: РИОСВ Русе

4 милиона и 200 хиляди лева от Оперативната програма "Околна среда" ще бъдат дадени за поддържане и устойчиво управление на националните резервати "Сребърна" и "Бели Лом". Проектът е на Районната екоинспекция в Русе и трябва да приключи през пролетта на 2015-а година. 

Средствата ще бъдат вложени в различни дейности по поддържане и възстановяване на гори, земи и водни площи в двата резервата, както и за рехабилитация на посетителската инфраструктура, строителство на нови съоръжения и образователни програми. Предвижда се за първи път от десет години насам да бъде почистен и укрепен каналът, който свързва езерото Сребърна с река Дунав, съобщи ръководителят на проекта Светлана Иванова:

Започнала е подготовката по тази дейност. Втората дейност, това е изграждането на една експертна система за автоматично отчитане на водното ниво в канала и в езерото, тоест данните автоматично да се представят в управлението.

С пари по проекта ще бъде ремонтиран природонаучният музей в резервата "Сребърна" и ще бъдат монтирани камери, които ще излъчват картина от живота на обитателите на езерото върху голям екран в реално време. Резерватът вече има своя страница в интернет. Предстои изработването на информационно-образователни пакети за деца и научнопопулярен филм за резервата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44