Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 деца и младежи с увреждания са приети в нов център в Горна Оряховица

Дом за деца в Г. Оряховица
Снимка: Катя Чорова

12 деца и младежи с увреждания са приети в новия Център за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица. Той е вторият в страната, изграден е с 820 хиляди лева по Оперативната програма "Регионално развитие". Оскъпяване на строителството е наложило община Горна Оряховица да дофинансира проекта със 150 хиляди лева.

12-те деца и младежи с увреждания, които живеят в Центъра, са изведени от специализираните домове в селата Илаков рът и Горски Сеновец. В сградата има и стая за спешно настаняване на деца в риск, каза ръководителят на проекта Гергана Тодорова.

Къщата е изградена така, че да отговаря на изискванията за една домашна среда за отглеждане на децата. Сградата се състои от седем спални, сервизни помещения, трапезария с кухня, три занимални и три детски площадки, оборудвани със съоръжения за деца с увреждания. Всяка стая е обзаведена за две деца, всяко дете разполага с компютър.  

14 души се грижат за децата с увреждания, а 170-те хиляди лева за издръжката на Центъра до края на годината са осигурени по европроект. Любопитен е фактът, че този Център е първата нова обществена сграда, построена в Горна Оряховица след 1989-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44