Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията и протестиращите в Киев одобриха проектоспоразумението с Янукович

| обновено на 21.02.14 в 15:48

Полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че споразумението за уреждане на кризата в Украйна ще бъде подписано всеки момент. Споразумението е "добър компромис за Украйна. Дава шанс на мира и отваря пътя за реформи и за Европа. Полша и ЕС го подкрепят," се казва в съобщението на Шикорски в социалната мрежа Туитър.

Тримата опозиционни лидери - Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок са в президентството и са готови да подпишат споразумението с президента Виктор Янукович, което предвижда предсрочни президентски избори, реформа на конституцията и сформиране на правителството на националното единство.

По-рано пред вестник "Билд" Кличко е заявил, че опозицията ще подпише споразумението, а външните министри на Германия и Полша - Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски получиха съгласието на представители на протестиращите в Киев за споразумение с властите. Двамата министри посетиха Майдана, за да обсъдат с протестиращите проекта на споразумението за излизане от кризата. 

Друг опозиционен лидер - Олег Тягнибок заяви, че Съветът на протестиращите на Майдана ще подкрепи проектоспоразумението на президента Янукович при условие, че настоящият вътрешен министър Виталий Захарченко и главният прокурор Виктор Пшонка не участват в евентуалното временно правителство. Несъгласието от страна на демонстрантите в Киев беше главната пречка пред властите и опозицията да постигнат споразумение за излизане от политическата криза в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Янукович обяви, че ще свика предсрочни президентски избори

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви постигането на споразумение за предсрочни президентски избори, сформиране на правителство на националното единство и намаляване на президентските правомощия чрез промени в конституцията. Той обаче не..

обновено на 21.02.14 в 14:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44