Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията. Обвинението срещу тях е, че са провокирали масови безредици по време на протеста през май 2012-а година.

На 6-и май 2012-а, ден преди завръщането на Владимир Путин в Кремъл, по време на разрешената от властите демонстрация се стигна до сблъсъци с полицията, при които бяха арестувани стотици опозиционери. Осем от тях днес бяха признати за виновни за това, че са предизвикали масови безредици и са нападнали представителите на реда. Самата присъда ще бъде произнесена в понеделник, като искането на прокуратурата е за срокове от 5 до 6 години затвор.

Няколкостотин души се бяха събрали пред съда, за да подкрепят обвиняемите. Според опозиционния активист Иля Яшин събитията от 6-и май са били провокирани от действията на властите: Това е позорен процес и всеки от нас, които бяхме тогава на пл. "Болотная", можеше да бъде сега да подсъдимата скамейка. Искаме да подкрепим тези наши съмишленици и да извоюваме тяхната свобода, каза  Иля Яшин.

Полицията обяви спонтанния протест за незаконен и арестува стотина души, които скандираха "Свобода" и "Позор".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44