Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на Киев

Не ясно къде се намира Виктор Янукович

| обновено на 22.02.14 в 12:02
Снимка: БТА

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на столицата Киев. Не ясно къде се намира президентът Виктор Янукович, а опозицията настоя за предсрочни избори през май. Сградата е празна, а протестиращите обясниха, че не са използвали сила, за да влязат в нея. Резиденцията на украинския президент Виктор Янукович, която се намира на около 15 км от столицата Киев, днес е празна и неохранявана, а журналистите влизат в нея свободно.

Високопоставен източник от силите за сигурност заяви за Ройтерс, че Янукович е добре и се намира в Украйна. Източникът посочил, че не знае дали президентът е в Киев. По-рано лидерът на партия УДАР Виталий Кличко обяви, че Янукович се е "самоотстранил и е напуснал столицата". Според агенция УНИАН държавният глава се намира в Харков.

По-рано протестиращите на Площада на независимостта освиркаха опозиционните лидери, които подписаха споразумение с президента Виктор Янукович, а някои поставиха ултиматум той да подаде оставка до 10 ч. тази сутрин.

По неофициална информация министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко е избягал в Беларус.

Председателят на на украинския парламент Володимир Рибак, който е от близкото обкръжение на президента Виктор Янукович, подаде оставка. Решението му идва, след като редица депутати от управляващата Партия на регионите обявиха, че ще я напуснат.

Кличко настоя украинският парламент да свика предсрочни избори не по-късно от 25 май. Опозицията настоява парламентът да гласува решение, с което да призова Янукович да подаде оставка.

Остана ни само един изход. Трябва да организираме предсрочни президентски избори. Нашата инициатива е да приемем постановление за провеждането на предсрочни президентски избори не по-късно от края на април
, посочи Кличко.

При масовите безредици в центъра на украинската столица от 18 февруари досега са пострадали над 600 души, съобщи днес здравното министерство. Жертвите на сблъсъците в Киев са 77 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44