Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната Църква отбелязва Голяма Задушница

Днес Българската Православна Църква отбелязва Голяма Задушница.  Това е денят, в който си спомняме за починалите ни сродници и близки. 

На Голямата Задушница в съботния ден срещу Неделя Месопусна, което е седмица преди началото на Великия пост, се отдава почит към мъртвите. По традиция, за помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и вино, а през последните години се прибавят дребни сладки и соленки. 

Богослужението на този ден налага извършването на заупокойна молитва, след което сродниците отиват на гробовете на своите починали роднини и близки. Обредна храна освен в храма се носи и на гроба, където се извършва раздаване.

Според народните вярвания се предполага, че душите на починалите се връщат на земята  и стоят до гроба си.

След ритуалното раздаване, се палят свещи, които се вярва още че осветяват пътя на душите в тъмното. В църковната ни традиция има общо четири Задушници, като две от  тях са свързани с Рождество Христово и Великден.

Единствено изключение от това прави само Черешова задушница, която обаче попада  във великденския богослужебен цикъл.

Във връзка с отбелязването на днешната Задушница от Столичната община ще осигурят допълнително транспортно обслужване. От 8.00 до 16.00 часа се разкриват временни трамвайни маршрути 1-А и 7-А съответно от квартал "Иван Вазов" до квартал "Орландовци" и от жилищен комплекс "Борово" отново до квартал "Орландовци". За същия период от време ще се движат и времнни автобуси 83-А и 108-А в направление Гробищен парк-Бакърена фабрика.  За обслужването на гробищните паркове "Централни гробища" и Малашевски гробища ще бъдат отпуснати допълнително автобуси 18-А, 79-А, 86-А и 90-А.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44