Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържанието в него на фини прахови частици във въздуха в Монтана се е повишило

Снимка: Венелина Попова / Снимка: -1.00000000000000

Инспекцията по околната среда е направила предписание на община Монтана да предприеме необходимото за намаляване на запрашеността на атмосферния въздух. Съдържанието в него на фини прахови частици значително се е повишило според направените измервания.

От началото на годината нормата за съдържание на прах във въздуха е превишавана между един и пет пъти. Основни причини за това, според специалистите, са масовото използване на твърдо гориво за отопление и продължаващата активна работа по ремонта и подмяната на водоснабдителната и канализационна мрежа в града.

Като необходими мерки екоинспекцията е предписала оптимизация на маршрутите на тежката техника, която работи по водния цикъл, оросяване на местата, където се извършват изкопни дейности и на временните депа за материали. Към общината е отправена препоръка да изисква покриването на превозваните от товарни автомобили пясък и други инертни материали. От местната администрация се изисква още да публикува на информационно табло актуални данни за чистотата на въздуха и да разясни предприетите мерки на публични срещи с гражданите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44