Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще изчака с отпускането на нови заеми за Украйна

| обновено на 23.02.14 в 11:52

Русия ще изчака с отпускането на нови заеми на Украйна, докато в страната не бъде съставено ново правителство. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов.

Вторият транш от 2 милиарда долара за Украйна се отлага за неопределено време. Руският финансов министър посочи, че през миналата седмица действително е бил обсъждан въпросът за покупката на украински еврооблигации, но след като ситуацията там рязко се е променила, Русия иска да бъде наясно с кого ще си сътрудничи занапред.

Антон Силуанов допълни, че Москва ще изчака не само да види какъв ще бъде новият кабинет, но най-вече иска да е наясно каква ще бъде неговата икономическа политика. Той посъветва Киев да се обърне към МВФ, който има голям опит в подпомагането за страни, изпаднали в сложна ситуация.

На 17-и декември миналата година Русия обеща да закупи украински еврооблигации на обща стойност 15 милиарда долара и още тогава беше отпуснат първия транш от 3 милиарда. Целта на заема е да подкрепи платежния баланс и икономиката на Украйна, обяви тогава руският президент Владимир Путин.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заявява, че Съюзът е готов да окаже помощ за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към "конструктивен диалог".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44