Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 лекарски практики може да бъдат закрити

Общопрактикуващите лекари предупредиха, че 2000 практики ще бъдат закрити до 3 юни, тъй като джипитата не са успели да придобият специалност "Обща медицина". След този срок в София около 300 лекари няма да имат право да преглеждат пациенти.  За това предупредиха от Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари

Председателят на организацията д-р Володя Василев съобщи, че от общо 4723 лични лекари в цялата страна половината все още не са довършили своята специализация, а 678 въобще нямат специалност. Само в София, ако се спази сегашното изискване на закона, се очаква да престанат да работят около 300 лекари:

Няма регистрирана информационна банка. Знаят само колко са лекарите. Ама колко са, на колко са години, какво ще правят. Никой не си е направил този труд. 

Според лекарите, министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева и сформирала вече работна група, която да реши проблема. Но и този ход може да се окаже неуспешен. 

Не ми е ясно, дали ще й стигне времето. Ако се минава през Министерския съвет - три-четири месеца, ако се минава през депутати - два месеца и половина. Ние предлагаме - първо те са шест плюс 16 практически стаж в акредитирана амбулатория. Това нещо да отпадне, да бъде разпределено от началото на зачисляване на специализацията от преди 2009-та и тогава няма да има проблем. Да се удължи срокът на специализацията от в самата наредба 2015-та от шест на осем години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44