Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хейг: Не е в интерес на Русия да се намесва в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Уилям Хейг предупреди, че не е в интерес на Русия да се намесва в Украйна или пък да пречи на връзките на Киев с Европейския съюз. Ръководителят на британската дипломация заяви, че е изключително важно ЕС да помогне за подобряване на икономическото положение в Украйна, за да може страната да преодолее политическите опасности, които все още я застрашават. Той направи това изявление в момент, в който стана ясно, че Брюксел подготвя голям финансов пакет в подкрепа на новите украински власти, които ще заместят режима на президента Виктор Янукович.

Уилям Хейг добави, че в понеделник ще разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров, за да го убеди, че заздравяването на търговските връзки между Украйна и Евросъюза ще бъде от полза и за Русия:

Поддържаме постоянен разговор с Русия. Много важно е той да продължи особено ако се стигне до предлагането на икономически пакет на Украйна. Ще бъде много важно Русия да не прави нищо, с което да подкопае такъв пакет и да сътрудничи с нас в подкрепа на подобна помощ.

Запитан дали Лондон не се опасява, че Русия може да изпрати танкове в Украйна, той предупреди, че това само би утежнило ситуацията в страната:

Не би било в интерес на Русия да прави подобно нещо. Важно е да поддържаме комуникация с Русия, което правим, за да може украинският народ сам да избере пътя си напред.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44