Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на опозицията в Москва бяха осъдени за размириците през 2012-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва активисти на опозицията бяха осъдени за размириците по време на протестната акция през 2012-а година срещу завръщането на Владимир Путин в Кремъл. Пред залата на съда бяха извършени масови арести.

При изключителни мерки за сигурност Замоскворецкият районен съд постанови присъди от две и половина до четири години затвор в колония с общ режим за обвиняемите осем души по делото за безредиците на 6-и май 2012-а година. Една от присъдите е условна.

Още в петък опозиционерите бяха признати за виновни по обвинение, че са предизвикали масови безредици и са нападнали полицаи по време на масовата протестна акция на пл. "Болотная" ден преди Владимир Путин да се завърне в Кремъл.

Присъдите са по-малки, отколкото беше искането на прокуратурата. Тя настояваше за затвор от 5 до 6 години.

Адвокатите на подсъдимите вече заявиха, че ще обжалват решението на съда, тъй като смятат, че за сблъсъците през 2012-а година вина имат правоохранителните органи.

Въпреки предупрежденията на полицията пред сградата на съда се събраха няколко стотин души, за да подкрепят обвиняемите - те скандираха "Без Майдан няма да има свобода" и "Освободете политическите затворници". Полицията арестува най-малко 150 души. Сред тях е и известният опозиционер Алексей Навални.

Според международната правозащитна организация Amnesty International делото срещу активистите от "Болотная" е показен процес, чиято цел е да сплаши хората, недоволни от сегашната власт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44