Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателие за мартеници се провежда в Историческия музей в Търговище

Снимка: Елена Каркаланова

В Регионалния исторически музей в Търговище отваря врати ателие за изработка на мартенички. Под ръководството на музейни специалисти групи от ученици ще бъдат запознати с първомартенската обредност и ще усвоят основните техники за направата на мартенички. 

Предпочитам мартеници, които се слагат на ръката. Мартеницата е символ на настъпването на пролетта. Най-често купувам за приятели и роднини, а понякога ги правя и сама, без да си купувам. Трябва да се знае точно какъв модел искаш и как да го направиш, за да ти е по-лесно, обясни едно от децата, участващи в ателието.

Предпочитам мартениците за ръка. Баба ми ми е разказвала за мартениците и по-точно как се правят. Показвала ми е как едно време те са правели мартеничките. Най-много ме заинтригува може би, че едно време мартениците не са били като сега с различни мъниста, ами са били само от бяла и червена прежда усукани, каза друго момиче от ателието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44