Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на външната комисия на ЕП настоя за спасителна финансова помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските институции час по-скоро да подготвят спасителен пакет за Украйна, за да се избегне банкрут на страната и изпадането й в тотална зависимост от Русия. За това призова председателят на външната комисия в Европейския парламент - германският евродепутат Елмар Брок, който до вчера беше в Киев начело на специална мисия.

20-те милиарда евро, които Международният валутен фонд и Европейският съюз бяха готови да отпуснат на Украйна още през октомври миналата година, сега трябва да бъдат осигурени без отлагане, смята Брок. По думите му, тогава президентът Янукович е отказал този финансов пакет, защото към него е имало условие за реформи. Новото правителство ще извърши тези реформи, убеден е германският евродепутат, според когото разговорите по този въпрос трябва да започнат незабавно. Елмар Брок предупреди и че Русия, която неведнъж е изнудвала Украйна с енергийните цени, може да ги увеличи сега, за да затрудни процеса на промени в страната.

Брок не изключва възможност за руска интервенция в Украйна, която, по думите му, не трябва да бъде допусната.

Много е важно да няма размирици, да се спазва върховенство на закона, и да не се поставя под въпрос единството на страната – за да не се дават никакви основания за руска намеса, подчерта евродепутатът.

Според него, ако всичко е наред със сформирането на новото правителство и предстоящите през май избори, Украйна може да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз още през лятото.

Междувременно председателят на групата на социалистите в Европарламента Ханес Свобода призова търсенето на отговорност от виновните за кръвопролитията в Украйна да не става на принципа на отмъщението, а според международните правни норми.

С освобождаването на Юлия Тимошенко трябва да се сложи край на избирателното правосъдие в страната, смята Свобода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44