Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София не е доволна от решението за промяна на Закона за езиковата политика в Украйна

Външно министерство
Снимка: БГНЕС

Българското правителство е недоволно от решението на новите управляващи в Украйна да променят приетия от Янукович Закон за основите на държавната езикова политика. Той даваше статут на регионален език не само на руския, но и на българския език в районите с малцинствено население от над 10 процента. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е поставил въпроса пред украинския посланик в София. Това каза за "Хоризонт" говорителят на външното ни министерство Ивайло Кашканов.

В някои райони на Бесарабия като Измаил, Болград, където живеят компактни български общности, българският език бе приет за регионален. В тази връзка отмяната на закона беше приета със загриженост от страна на Министерство на външните работи, като министър Вигенин веднага постави вчера въпроса на срещата си с министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, която се проведе в Будапеща. Всички участници се съгласиха, че това не е стъпка в правилната посока. Считаме, че политическото ръководство на Украйна следва да демонстрира отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество и се надяваме, че, след като бъде съставено новото правителство в Украйна, този въпрос отново ще бъде поставен, каза Кашканов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44