Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев иска бързо членство на Черна гора в НАТО, за да се избегне ситуация като в Украйна

Снимка: Николай Кръстев
Отношенията между България и Черна гора са на изключително високо равнище, обяви президентът на Черна гора Филип Вуянович след срещата си с българския държавен глава Росен Плевнелиев. Разговорът между двамата се проведе в историческата столица на Черна гора – Цетине и на няколкостотин метра от сградата, където през 1897 година е било българското посолство в тогавашното кралство Черна гора. Президентът Филип Вуянович се обяви за засилване на икономическите отношения между България и Черна гора и добави: Разговаряхме за необходимостта от откриване на пряка самолетна линия между България и Черна гора, както и за откриването на пряка връзка между черноморските пристанища Варна и Бургас с адриатическото пристанище в Бар. Трябва да се увеличи обемът на външнотърговските отношения между страните ни.

Черна гора е на финалната права в атлантическата си интеграция и очаква да получи покана за присъединяване към НАТО. България подкрепя активно влизането на Подгорица в Алианса. Президентът Плевналиев каза, че Черна гора трябва да получи покана за присъединяване към Алианса: България ще бъде адвокат на Черна гора. Ще работим бързо и ефективно за интеграцията на Черна гора на международната сцена. България разбира много добре какво означава да бъдеш член на ЕС и НАТО. В процеса на евроатлантическата интеграция инвестициите в България се удвоиха и утроиха.

Президентът Плевнелиев се обяви за бързо членство на Черна гора в НАТО, а не както е било постъпено спрямо Украйна и призова да бъдат направени изводите от станалото там. Ако европейските лидери бяха взели категорично и ясно решение по същество, а не да се ходи с прекалено дълъг списък от искания, нямаше да се стигне до този неуспех, който видяхме в Украйна в края на ноември, миналата година и последвалите събития, подчерта Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44