Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдените за катастрофата на АМ "Тракия" с девет жертви обжалват присъдите си

Снимка: БГНЕС
Небрежност и немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност са причина за катастрофата на автомагистрала "Тракия" на 15-и юни 2011-а година, когато загинаха девет души, а 11 бяха тежко ранени. Това е посочено в мотивите на тримата осъдени за престъплението, които са изготвени четири месеца след произнасянето на съда. Срещу присъдите в Апелативния съд в Бургас са внесени протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите.

Бургаският окръжен съд наложи наказания от 10 години затвор за собственика на транспортната фирма Ениз Ченгел и директора на отдела за "Пътнически превози" Николай Точев, а на 5 години лишаване от свобода беше осъден шофьорът Светослав Димитров.

В мотивите на бургаските магистрати е посочено, че катастрофиралият автобус е бил технически неизправен. Скъсване на щанга, както и спукана гума са конкретната причина, поради която шофьорът е изгубил управлението. Вследствие на експертизи е установено, че автобусът е бил в лошо състояние от дълго време, а подсъдимите Ениз Ченгел и Николай Точев не са организирали преминаването му на периодични технически прегледи. Те не са предприели и необходимите действия за поправката или спирането от движение на превозното средство. Шофьорът Светослав Димитров пък е бил наясно с техническите неизправности на автобуса и въпреки това се е съгласил да извършва превози, рискувайки собственият си живот и този на пътниците.

Сега тримата подсъдими обжалват присъдите си. Прокуратурата също внесе протест срещу решението на Бургаския окръжен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44