Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обсъжда EК да иска от страните-членки конкретни мерки за спазването на демократичните принципи

Ситуацията в Украйна ще бъде сред водещите теми на започващата днес в Брюксел двудневна среща на военните министри от НАТО

Ситуацията в Украйна ще бъде сред водещите теми на започващата днес в Брюксел двудневна среща на военните министри от НАТО. Очаква се те да приемат обща позиция в подкрепа на стабилността и териториалната цялост на страната.

Украйна, която започна диалог за членство в НАТО преди 9 години, се отказа от тези планове при управлението на Виктор Янукович, но продължи сътрудничеството с Алианса в различни натовски операции, както и при реформите в армията си. Позицията на НАТО е, че вратите му остават отворени и че хората в Украйна и техните лидери трябва да решат какъв да бъде евроатлантическият път на страната им.

Европейският парламент ще обсъжда нова инициатива, предназначена да гарантира спазването на демократичните принципи в Евросъюза. Целта й е, ако дадена страна се отклони от правилата за равенство и върховенство на закона, или не спазва демократичните норми и основните права, европейските институции да могат да се намесят и да изискат конкретни мерки. Докладчикът по темата – белгийският евродепутат Луй Мишел, предлага процедура за ранно предупреждение, както и мониторингов механизъм за спазването на политическите критерии от Копенхаген и след присъединяването към Европейския съюз. Унгария е единствената страна, спомената в доклада като даваща повод за тревоги, при дискускиите в различните парламентарни комисии обаче в този контекст бяха цитирани и България и Румъния. Докладът, който ще бъде гласуван утре, не задължава Европейската комисия да въведе заложените в него мерки в практиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44