Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно бяха приети законодателни промени, които засягат принудителното събиране на данъци

Длъжниците вече сами определят вида и реда на погасяваните задължения

Снимка: БГНЕС

Когато задълженото лице не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установени от НАП, до започване на принудителното им събиране длъжникът има право да заяви вида и реда на задълженията, които иска да погаси. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Записаните видове задължения са за данъци и други задължения към бюджета, за здравноосигурителни вноски към Здравната каса, за осигурителните вноски към социалноосигурителните фондове и за задълженията за допълнително пенсионно осигуряване.

Това решение парламентът взе, след като Конституционният съд изтъкна, че не може и не трябва да се смесват публичните задължения, тъй като се нарушават гражданските права. Така, на практика, със здравните вноски не могат да се погасяват данъци.

Председателят на Бюджетната комисия в НС Йордан Цонев заяви при приемането на промените:

В срок до три месеца от влизане в сила на този Закон длъжникът може да посочи по ред и начин, определени със заповед на изпълнителния директор на НАП, видът на публичните задължения, които да бъдат погасявани.

Председателят на парламента Михаил Миков също взе отношение:

Призив към НАП, бързо да публикувате заповедта, да не стане така, че да изтече срокът и вие да не сте я публикували, защото ще попречите да се упражняват правата.

Ако срокът за внасяне на две или повече задължения от един и същи вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно, решиха депутатите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44