Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по храните: Няма хормонални препарати в пилешките продукти

Снимка: БГНЕС

Агенцията по храните отрече да са открити хормонални препарати в пилешките продукти. Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.

Агенцията контролира и производителите, и вносителите на пилешко месо - каза за "Хоризонт" д-р Тодорка Янковска.

Тя припомни, че употребата на анаболни и хормонални препарати при животните е забранена от европейското законодателство и през последните 15 години никъде в Европа не е засичано подобно нарушение. 

Когато нещо се твърди, то трябва да бъде доказано. Ние казваме за това, което проверяваме - както националното производство, така и вноса, ние нямаме установени такива случаи на остатъчни количества от тези препарати и поне със сигурност в последните 15 години на територията на Европейския съюз няма регистриран случай на употреба на такива препарати.

Д-р Янковска каза това в отговор на твърденията на  медицински специалисти, че заради консумация на пилешко месо има случаи на хормонален дисбаланс при малки деца.

Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков съобщи, че в Съюза обмислят да заведат съдебен иск срещу тези, които разпространяват недоказани твърдения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44