Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери обяви, че САЩ могат да станат гарант на заем за Украйна в размер на 1 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Съединените щати могат да станат гарант на заем за Украйна в размер на един милиард долара. Към това ще се добави и допълнителна директна финансова помощ. Американската финансова помощ е част от подготвян финансов пакет, в който ще се включат още страни от ЕС и МВФ.

Пред репортери Кери заяви, че обстоятелствата налагат неотложното финансово съдействие на САЩ и допълни, че тези обстоятелства трябва да накарат и временното украинско правителство да действа спешно в посока на задействане на реформи, намаляване на корупцията и подготовка на свободни и честни избори. Подобно послание беше изпратено и от Белия дом, откъдето призоваха лидерите в страната да формират едно приобщаващо и мултипартийно правителство.

По-рано в интервю за телевизия NBC Кери за пореден път подчерта, че кризата в страната няма нищо общо с конфликта между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война и предупреди Русия да обмисля внимателно решенията си спрямо Украйна:

Ние не търсим конфронтация, но искаме да се разбере, че всяка страна трябва да зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Русия заяви, че спазва това и смятаме, че е важно Русия да държи на думата си. 

Темата за възможна интервенция от Русия беше коментирана пред журналисти и от говорителя на Държавния департамент Джен Псаки:

Наблюдаваме събитията отблизо. Както знаете, заместник-секретарят Бърнс беше там и сте наясно, че сме ангажирани с това, което се случва на много високо ниво. Както сме заявявали през изминалите няколко дни, всеки опит за каквато и да е военна намеса ще бъде грешка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44