Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград 25% от децата в начална училищна възраст са с гръбначни изкривявания

Снимка: Любо Андреев

60 на сто от децата в начална училищна възраст са с неправилна стойка, а всяко четвърто е с гръбначно изкривяване. Данните са от изследване, обхванало над 2000 деца от 6 до 11 години в Благоевград, направено по инициатива на Факултета по обществено здраве и кинезитерапия в Югозападния университет. Обездвижването сред децата, безконтролното използване на компютъра от предучилищна възраст, формализиране на часовете за спорт и нездравословното хранене - са сред основните причини за проблемите в опорно-двигателната система. Институциите нямат адекватна система за преодоляване на неприятните тенденции, а масовото плуване би решило в голяма степен проблема сред децата, твърди професор Стоян Иванов, декан на Факултета по обществено здраве.

Общината и обществеността в града трябва да направят необходимото Благоевград да разполага с такава материална база, плувен басейн, където да могат децата от училище да посещават при облекчени условия финансови и активно да се занимават с плуване. Това значително ще подобри състоянието на гръбначната система на децата.

Във Факултета по обществено здраве и кинезитерапия на Благоевградския университет ще бъде доставена апаратура за диагностициране и лечение на постуралните изкривявания, каза доцент Диляна Попова. С техниката ще могат много по-бързо да се диагностицират децата и да се предприемат мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44