Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за Кипър се проведоха в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в турското външно министерство в Анкара се състояха разговори между гръцкия преговарящ за разделения остров Кипър Андреас Мавроянис и турския заместник външен министър Феридун Синирлиоглу.

Срещата е първата след продължаващото вече половин век разделение между кипърските гърци и кипърските турци. За последен път гръцки кипърски дипломат посети Анкара през 1962-ра г. Днешната среща се преценява като начало на новия етап в процеса за разрешаване на Кипърския проблем, който е залегнал и в критериите на ЕС за европейската кандидатура на Турция.

В същото време делегация начело с Кудрет Йозерсай от призната само от Анкара Севернокипърска турска република е на посещение в Атина за разговори по проблема с отговорни лица от Министерството на външните работи на Гърция. Източници нарекоха тези разговори кръстосани преговори.

По време на разговорите в Анкара са били поставени от кипърската гръцка страна въпроси, свързани с гаранциите, заселниците, териториалните претенции и връщането на имотите на кипърските гърци от контролирания от кипърските турци безлюден град Фамагуста.

Друга тема, която все още малко се коментира, е, резервите от природен газ и петрол в Източното Средиземноморие. Te се очаква да бъдат предмет на спор между двете общности, но в същото време може да станат основа за промяна на досегашния политически климат, отбелязват анализаторите тук. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44