Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП, ДПС и ГЕРБ коментираха евентуално президентско вето на текстове от Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Политическите сили коментираха в парламента намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на текстове от Изборния кодекс.

Заместник-председателят на парламента и вносител на новите изборни правила Мая Манолова заяви, че публикуваното съобщение на пресцентъра  на президентството не дава основание за коментари.
Вместо указ с мотиви, получихме съобщение на пресцентъра, някакво продължение на рубриката "ТАСС е упълномощена да заяви".  Притеснителното е, че от тази интерпретация излиза, че едва ли не президентът ще налага вето върху текстове, които не  фигурират в Изборния кодекс. Мисля, че след като президентът каза устно А, трябва  да каже писмено Б, за да можем ние да кажем В-вето и Г-гласуване на вето.

От ДПС също се въздържаха от коментари, преди да са излезли мотивите на президента. Мустафа Карадайъ обясни:
В момента коментираме едни предположения, едни изявления, които ги четем от пресцентъра на президентската администрация. Живот и здраве, разчитаме, надяваме се, убеден съм, най-вероятно има добри експерти в президентската администрация, които ще изложат и своите си мотиви, ще се съобразим с тях.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити отново тезата, че новият Изборен кодекс всъщност е старият:
Не мога да коментирам действията на президента. Знам, че този Изборен кодекс е старият изборен кодекс и че лъжеха осем месеца обществото, че ще правят нов Изборен кодекс, за да отдалечат колкото може повече времето до избори. Това е безспорната истина. От тук нататък да коментираме в детайли няма никакъв смисъл. Госпожа Мая Манолова лъга, лъга, лъга и какви ли не пиари си прави с неправителствените организации и накрая - същият кодекс, уж нов, коментира Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44