Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Има нужда да се промени политическата форма на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел даде висока оценка на близкото сътрудничество на Германия с Великобритания в историческо обръщение към двете камари на парламента в Лондон.

Ангела Меркел започна речта си в парламента на английски език, но довърши по-съществената част на немски. Тя оцени високо мира и стабилността, които Европейският съюз е донесъл със себе си, като заяви, че сега е немислима война между членовете на организацията. Меркел обаче подчерта, че мисията на ЕС за запазване на мира в Европа не е приключила, както някои си мислят, и европейските лидери трябва да се изправят твърдо срещу екстремистите.

Тя каза, че свободният пазар в Европейския съюз е безпрецедентен успех, но има нужда да се промени политическата форма на ЕС, за да бъде в крак с времето. Германският канцлер изрази надежда ЕС да стане по-силен, по-стабилен и по-конкурентоспособен в бъдеще. Меркел обаче не се ангажира с промени в договора за членство.

По-късно, след срещите на Меркел с лидерите на основните политически партии, се очаква на съвместна пресконференция тя да бъде подложена на натиск да изрази мнение за евентуални промени в договора за членство. Денят на Ангела Меркел ще приключи с чай при кралицата в Бъкингамския дворец. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44