Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България е на седмо място по безработица в ЕС

България е на седмо място по безработица в Европейския съюз, сочат данните на Евростат. През януари тази година без работа са били 424 хиляди българи, или 13,1 на сто от трудоспособното население.

Отбелязва се и леко повишение на безработицата у нас, включително и на младежката, която през януари е достигнала 30%. Испания и Гърция продължават да са с най-висока безработица - съответно 26 и 28 на сто.
 
С най-добри показатели остават Австрия и Германия. Средните стойности за Евросъюза и еврозоната са съответно 10,8 и 12 на сто.

Комисарят по заетостта Ласло Андор препоръча на страните - членки да ускорят реформите и да използват структурните и инвестиционните фондове за подобряване на бизнес средата, както и за въвеждане на така наречената "младежка гаранция" за обучение и заетост на хората под 25 години.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44