Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не поставя под съмнение легитимността на новото правителство в Украйна

Снимка: europa.eu

Европейската комисия не поставя под съмнение легитимността на новото правителство в Украйна и е готова да влезе в диалог с него за сключване на споразумение за асоцииране. Говорителят на комисията Оливие Байи определи избирането на правителството като важна стъпка за стабилизиране на страната и подчерта:

Ние отбелязваме, че това правителство беше одобрено от Върховната рада с конституционно мнозинство, и на този етап го приемаме като наш партньор. Признаваме, че легитимната институция в Украйна е нейният парламент, чиято законност никой не е оспорил - затова и избраното от нея правителство за нас е легитимно, заяви говорителят, като обясни, че инициативата за сключване на споразумението с Евросъюза трябва да дойде от Киев и да отразява суверенната воля на украинския народ.

По повод събитията в Крим Оливие Байи заяви, че те изискват политическо решение по пътя на диалог на широка основа. Призивът на Европейската комисия към всички участници в тези процеси е да проявят максимална сдържаност и да зачитат повече от когато и да било териториалната цялост и единството на Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44