Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинското посолство разпространи декларация във връзка със ситуацията в Крим

Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Посолството на Украйна в София разпространи декларация на украинския парламент във връзка с последните събития в Крим. В документа се отбелязва, че след отказа на кримския парламент да разгледа сепаратистки инициативи сградата му е била завзета от „въоръжена терористична група“ под руски флаг. Парламентът в Киев изразява загриженост във връзка с руски военни учения близо до украинската граница и създаването на изкуствени препятствия пред двустранната търговия.

Във връзка с тези обстоятелства Върховната рада призовава членовете на Съвета за сигурност на ООН да гарантират на практика териториалната цялост на Украйна съгласно меморандума от Будапеща и за незабавна помощ за украинското правителство в случай на ескалация на напрежението в Крим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44