Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта пристига във Велико Търново с файтон

Снимка: Катя Чорова
Баба Марта ще пристигне във Велико Търново с файтон и ще закичва с мартеници жители и гости на града  Файтонът ще бъде посрещнат пред сградата на музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Баба Марта и нейната внучка ще раздават на малки и големи българският червено-бял символ за здраве, щастие и плодородие. След това файтонът ще премине по централните улици на града до средновековната крепост Царевец, за да закичи с мартеници жителите и гостите на Велико Търново, които срещне по този двукилометров маршрут.

С еднометрови мартеници, пък ще бъдат украсени обществени сгради и първата порта на Царевец. Върху тези големи мартеници е поставена емблемата на Велико Търново като кандидат за европейска столица на културата през 2019 година. Такива мартеници вече са изпратени до повече от 50 града в Европа, за да бъдат поставени днес на знакови места там. Кампанията за популяризиране кандидатурата на Велико Търново за евростолица на културата е наречена "Мартеницата - българският символ в Европа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44