Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Москва почетоха паметта на загиналите в Освободителната война

Снимка: Васко Михайлов

В навечерието на 3-ти март десетки българи, живеещи и работещи в Москва, почетоха  паметта на войните, дали живота си за освобождението на България от турско робство. По случай националния празник пред паметника на Гренадирите беше отслужена панихида и бяха поднесени много цветя.

Нашият народ дълбоко почита паметта на загиналите руски войни, пролели своята кръв за свободата на България и доказателство за това са онези над 400 паметника, издигнати в знак на признателност и преклонение пред героизма и подвига на тези хора, каза пред събралите се българският посланик в Москва Бойко Коцев. Тези думи допълни почетния председател на Съюза на приятелите на България Виктор Шарапов, като посочи, че  българо- руското братско приятелство има вековни традиции и ние трябва да го пазим и развиваме: Сега, в наши дни, ние помним как беше постигнато това освобождение и ние казваме на българите:"Да, това е вашият национален празник, но нова е и наш празник", защото България стана свободна, благодарение на нашите общи усилия, на руските войни и българските опълченци, на руския и на българския народ.

След дългогодишни усилия на различни организации, най-накрая в Москва ще бъде поставен паметник на ген. Скобелев, съобщи космонавтът Алексей Леонов, който е президент на Скобелевския комитет. Решено е паметникът да бъде изграден още тази година в  района на Академията на генералния щаб на руските въоръжени сили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44